MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers

Students can practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers Pdf free download is available here. Revise all the concepts easily by taking help from the MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared based on the latest exam pattern. Students can refer to these Reproduction in Animals Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Reproduction in Animals Class 8 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct option.

Question 1.
The number of modes by which animals reproduce are
(a) two
(b) three
(c) four
(d) none of these

Answer

Answer: (a) two


Question 2.
Binary fission is observed in
(a) Hydra
(b) yeast
(c) Amoeba
(d) human being

Answer

Answer: (c) Amoeba


Question 3.
Asexual reproduction is observed in
(a) cow
(b) buffalo
(c) sponge
(d) hen

Answer

Answer: (c) sponge


Question 4.
In Hydra, the mode of reproduction is
(a) asexual
(b) sexual
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 5.
The animals that produce new young ones are called
(a) viviparous
(b) oviparous
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (a) viviparous


Question 6.
The male gamete or sperm consists of
(a) three parts
(b) two parts
(c) four parts
(d) none of these

Answer

Answer: (a) three parts


Question 7.
Ovum or eggs are formed in
(a) ovary
(b) testes
(c) penis
(d) oviduct

Answer

Answer: (a) ovary


Question 8.
Internal fertilisation takes place
(a) inside male body
(b) inside female body
(c) outside female body
(d) outside male body

Answer

Answer: (b) inside female body


Question 9.
In humans, the development of fertilised egg takes place in the
(a) ovary
(b) oviduct
(c) testis
(d) uterus

Answer

Answer: (d) uterus


Question 10.
The cell formed after fertilisation is called
(a) embryo
(b) foetus
(c) zygote
(d) egg

Answer

Answer: (c) zygote


Question 11.
The fusion of sperm and ova usually occur in the
(a) ovary
(b) uterus
(c) testes
(d) oviduct

Answer

Answer: (d) oviduct


Question 12.
Sets of reproductive terms are given below. Choose the set that has an incorrect combination.
(a) Sperm, testis, sperm duct, penis
(b) Menstruation, egg, oviduct, uterus
(c) Sperm, oviduct, egg, uterus
(d) Ovulation, egg, oviduct, uterus

Answer

Answer: (c) Sperm, oviduct, egg, uterus


Question 13.
Which of the following shows external fertilisation?
(a) Frog
(b) Human being
(c) Cow
(d) Hen

Answer

Answer: (a) Frog


Question 14.
Which one of the following is not a part of female reproductive organs?
(a) Uterus
(b) Ovary
(c) Oviduct
(d) Penis

Answer

Answer: (d) Penis


Question 15.
In the list of animals given below, hen is the odd one out.
‘human being, cow, dog, hen’
The reason for this is
(a) it undergoes internal fertilisation
(b) it is oviparous
(c) it is viviparous
(d) it undergoes external fertilisation

Answer

Answer: (b) it is oviparous


Question 16.
Animals exhibiting external fertilisation produce a large number of gametes. Pick the appropriate reason from the following
(a) The animals are small in size and want to produce more off springs.
(b) Food is available in plenty in water.
(c) To ensure better chance of fertilisation.
(d) Water promotes production of large number of gametes.

Answer

Answer: (c) To ensure better chance of fertilisation.


Question 17.
Which is not a viviparous animal?
(a) Human being
(b) Cow
(c) Dog
(d) Butterfly

Answer

Answer: (d) Butterfly


Question 18.
Budding occurs in
(a) Amoeba
(b) dog
(c) Paramecium
(d) yeast

Answer

Answer: (d) yeast


Question 19.
The female gamete is called
(a) ova
(b) sperm
(c) zygote
(d) uterus

Answer

Answer: (a) ova


Question 20.
The male gamete is called
(a) sperm
(b) ova
(c) embryo
(d) zygote

Answer

Answer: (a) sperm


II. Fill in the Blanks

Question 1.
________ is the process that ensures continuity of life on earth.

Answer

Answer: Reproduction


Question 2.
_________ are the cells involved in sexual reproduction.

Answer

Answer: Gametes


Question 3.
The animals which lay eggs are called ________

Answer

Answer: oviparous


Question 4.
The animals which give birth to young ones are called ________

Answer

Answer: viviparous


Question 5.
________ is the process of fusion of gametes.

Answer

Answer: Fertilisation


Question 6.
The process of reproduction involving fusion of male and female gametes is called _________ reproduction.

Answer

Answer: sexual


Question 7.
The testes produce the male gametes called ________

Answer

Answer: sperms


Question 8.
Sperms are ________ in size.

Answer

Answer: very small


Question 9.
Sperm is a _________ cell.

Answer

Answer: single


Question 10.
The female reproductive organ consists of_________ , _________ and ________

Answer

Answer: ovaries, oviduct, uterus


Question 11.
The ovary produces female gamete called ________

Answer

Answer: ova (egg)


Question 12.
An ova or egg is a _________ cell.

Answer

Answer: single


Question 13.
_________ is a fertilised egg.

Answer

Answer: Zygote


Question 14.
Internal fertilisation takes place inside ________

Answer

Answer: female body


Question 15.
Babies born through ________ technique are called test tube babies.

Answer

Answer: PIF


Question 16.
_________ fertilisation takes place outside the female body.

Answer

Answer: External


Question 17.
Fertilisation results in the formation of_________ and ________

Answer

Answer: zygote, embryo


Question 18.
All living organisms have the power to ________

Answer

Answer: reproduce


Question 19.
________ produces sperm in male.

Answer

Answer: Testes


Question 20.
In ________ reproduction only a single parent is involved.

Answer

Answer: asexual


III. True or False

Question 1.
Zygote is an unfertilised egg.

Answer

Answer: False


Question 2.
External fertilisation occurs in frog.

Answer

Answer: True


Question 3.
An embryo is made up of multicells.

Answer

Answer: True


Question 4.
Amoeba reproduces by budding.

Answer

Answer: False


Question 5.
Fertilisation is not necessary in asexual reproduction.

Answer

Answer: True


Question 6.
Each sperm is multicellular.

Answer

Answer: False


Question 7.
A new young one is developed from a cell called gamete.

Answer

Answer: False


Question 8.
Cloning is a sexual reproduction method in any living organisms.

Answer

Answer: False


Question 9.
Viviparous animals give birth to young ones.

Answer

Answer: True


Question 10.
Male gametes are sperms.

Answer

Answer: True


Question 11.
Female gametes are ovum.

Answer

Answer: True


Question 12.
Starfish reproduces by external fertilisation.

Answer

Answer: True


Question 13.
Two individuals are needed for sexual reproduction.

Answer

Answer: True


Question 14.
Internal fertilisation occurs in dogs and cats.

Answer

Answer: True


Question 15.
An embryo grows in uterus.

Answer

Answer: True


IV. Match the following

Column I Column II
1. Fission of male and female gametes (a) Frog
2. External fertilisation (b) Fertilisation
3. Female gametes (c) Lay eggs
4. Oviparous (d) Asexual reproduction
5. Single parent (e) Ovum
6. Main female reproductive organ (f) Sperm
7. Amoeba (g) Ovary
8. Yeast (h) Binary fission
9. Cloned sheep (i) Budding
10. Testes (j) Dolly
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Fission of male and female gametes (b) Fertilisation
2. External fertilisation (a) Frog
3. Female gametes (e) Ovum
4. Oviparous (c) Lay eggs
5. Single parent (d) Asexual reproduction
6. Main female reproductive organ (g) Ovary
7. Amoeba (h) Binary fission
8. Yeast (i) Budding
9. Cloned sheep (j) Dolly
10. Testes (f) Sperm

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 8 Science Reproduction in Animals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, do leave us your queries and we will look into it and add it accordingly.


Leave a Comment