MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers

Students can practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers Pdf free download is available here. Revise all the concepts easily by taking help from the MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared based on the latest exam pattern. Students can refer to these Pollution of Air and Water Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Pollution of Air and Water Class 8 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following is a major source of water pollution?
(a) Sulphur dioxide
(b) Nitrogen oxide
(c) DDT
(d) Hydrogen oxide

Answer

Answer: (c) DDT


Question 2.
The phenomenon of marble cancer is due to
(a) soil particles
(b) fog
(c) CFCs
(d) acid rain

Answer

Answer: (d) acid rain


Question 3.
Which gas is the major pollutant of air?
(a) Carbon monoxide
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) Propane

Answer

Answer: (a) Carbon monoxide


Question 4.
The solid or liquid particles dispersed in the air are called
(a) oxides
(b) acids
(c) hydrocarbons
(d) aerosols

Answer

Answer: (d) aerosols


Question 5.
Water containing high salt concentration can be purified by
(a) boiling
(b) UV radiation
(c) filtration
(d) reverse osmosis

Answer

Answer: (d) reverse osmosis


Question 6.
The Taj Mahal is being affected due to
(a) noise pollution
(b) air pollution
(c) water pollution
(d) soil pollution

Answer

Answer: (b) air pollution


Question 7.
Green house gas is
(a) nitrogen
(b) methane
(c) carbon dioxide
(d) both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) both (b) and (c)


Question 8.
Pollution of water is due to
(a) oil refineries
(b) paper factories
(c) sugar mills
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 9.
The percentage of nitrogen is
(a) 21%
(b) 78%
(c) 12%
(d) 87%

Answer

Answer: (b) 78%


Question 10.
Chlorofluorocarbon is used in
(a) refrigerators
(b) air conditioners
(c) aerosol sprays
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 11.
Which of the following is not a way to conserve water?
(a) Replace
(b) Reuse
(c) Reduce
(d) Recycle

Answer

Answer: (a) Replace


Question 12.
Water suitable for drinking is known as
(a) impure water
(b) pure water
(c) potable water
(d) safe water

Answer

Answer: (c) potable water


Question 13.
The contamination of natural environment is known as
(a) pollution
(b) greenhouse effect
(c) global warming
(d) CFCs

Answer

Answer: (a) pollution


Question 14.
Agents that pollute water, soil and air is known as
(a) pollutants
(b) waste
(c) effluent
(d) garbage

Answer

Answer: (a) pollutants


Question 15.
The amount of oxygen in the earth’s atmosphere is
(a) 78%
(b) 21%
(c) 0.01%
(d) 3%

Answer

Answer: (b) 21%


Question 16.
Which of the following is not a greenhouse gas?
(a) Nitrogen
(b) Methane
(c) Water vapour
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (a) Nitrogen


Question 17.
The occasion of planting lakhs of trees in the month of July every year is known as
(a) Forest conservation day
(b) Plantation month
(c) Van mahotsau
(d) Wildlife week

Answer

Answer: (c) Van mahotsau


Question 18.
Which of the following procedures will give you water free from all impurities?
(a) Chlorine tablets
(b) Boiling
(c) Distillation
(d) Filtration

Answer

Answer: (c) Distillation


II. Fill in the Blanks

Question 1.
Water which is suitable for drinking is called ……………….. water.

Answer

Answer: potable


Question 2.
……………….. is one of the most famous rivers of India.

Answer

Answer: Ganga


Question 3.
……………….. % of the world’s population is without safe drinking water.

Answer

Answer: 25


Question 4.
……………….. % of nitrogen is present in earth’s atmosphere.

Answer

Answer: 78


Question 5.
……………….. are those kind of pollutants which are used in air conditioners and refrigerators.

Answer

Answer: CFC’s


Question 6.
The ……………….. present in the faeces of mammals are indicators of the quality of water.

Answer

Answer: bacteria


Question 7.
An odd combination of smoke and fog is called ………………..

Answer

Answer: smog


Question 8.
The solid or liquid particles dispersed in air are called ………………..

Answer

Answer: aerosols


Question 9.
Most of the atmospheric air is contained in the atmospheric layer called ………………..

Answer

Answer: troposphere


Question 10.
Water is a ……………….. natural resources.

Answer

Answer: precious


Question 11.
Cholera is a ……………….. borne disease.

Answer

Answer: water


Question 12.
……………….. is produced from incomplete burning of fuel.

Answer

Answer: Carbon monoxide


Question 13.
……………….. kills the germs present in water.

Answer

Answer: Boiling


Question 14.
Increasing levels of ……………….. gases are leading to global warming.

Answer

Answer: greenhouse


Question 15.
……………….. corrodes the marble of monuments.

Answer

Answer: Acid rain


III. True or False

Question 1.
CFC’s are not used in refrigerators.

Answer

Answer: False


Question 2.
78% of oxygen is present in earth’s atmosphere.

Answer

Answer: False


Question 3.
Rapid growth of algae on the surface of water is known as algal bloom.

Answer

Answer: True


Question 4.
SO2, CO2 and nitrogen oxides are polluting gases.

Answer

Answer: True


Question 5.
Infrared radiations are absorbed by oxygen.

Answer

Answer: False


Question 6.
Acid rain does not affect the soil and plants.

Answer

Answer: False


Question 7.
Substances which contaminate the air are called water pollutants.

Answer

Answer: False


Question 8.
Smog causes breathing difficulties.

Answer

Answer: True


Question 9.
CFC’s damage the ozone layer of the atmosphere.

Answer

Answer: True


Question 10.
Water which looks clean still has dissolved impurities and disease causing microorganisms.

Answer

Answer: True


Question 11.
Corrosion of marble is known as marble cancer.

Answer

Answer: True


Question 12.
Global warming is a serious threat for life on earth.

Answer

Answer: True


Question 13.
Potable water is translucent.

Answer

Answer: False


Question 14.
We can use any amount of chlorine to purify water.

Answer

Answer: False


Question 15.
Water is a precious natural resource.

Answer

Answer: True


IV. Match the following

Column I Column II
1. Methane (a) Pollutants
2. Marble cancer (b) Weedicides and pesticides
3. Agents that pollute (c) Leads to degradation
4. Oxygen (d) Corrosion of marble
5. Agricultural pollutants (e) Greenhouse gas
6. Water suitable for drinking (f) 21%
7. Pollution (g) Potable water
8. Smoke + fog (h) Caused by smog
9. Asthma (i) Absorbed by CO2
10. Infrared radiation (j) Smog
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Methane (e) Greenhouse gas
2. Marble cancer (d) Corrosion of marble
3. Agents that pollute (a) Pollutants
4. Oxygen (f) 21%
5. Agricultural pollutants (b) Weedicides and pesticides
6. Water suitable for drinking (g) Potable water
7. Pollution (c) Leads to degradation
8. Smoke + fog (j) Smog
9. Asthma (h) Caused by smog
10. Infrared radiation (i) Absorbed by CO2

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 8 Science Pollution of Air and Water MCQs Multiple Choice Questions with Answers, do leave us your queries and we will look into it and add it accordingly.


Leave a Comment