MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers

Students can practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers Pdf free download is available here. Revise all the concepts easily by taking help from the MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared based on the latest exam pattern. Students can refer to these Stars and the Solar System Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Stars and the Solar System Class 8 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct option.

Question 1.
The planet which is nearest to sun is
(a) Neptune
(b) Mercury
(c) Earth
(d) Mars

Answer

Answer: (b) Mercury


Question 2.
Farthest planet of the solar system is
(a) Neptune
(b) Jupiter
(c) Mercury
(d) Earth

Answer

Answer: (a) Neptune


Question 3.
The largest planet in the solar system is
(a) Mercury
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Saturn

Answer

Answer: (c) Jupiter


Question 4.
The brightest planet of the solar system is
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Earth
(d) Saturn

Answer

Answer: (b) Venus


Question 5.
Which planet is called morning star or evening star?
(a) Venus
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Mercury

Answer

Answer: (a) Venus


Question 6.
Orion is a
(a) constellation
(b) star
(c) planet
(d) satellite

Answer

Answer: (a) constellation


Question 7.
Which of the following is not a planet?
(a) Ursa Major
(b) Saturn
(c) Neptune
(d) Mercury

Answer

Answer: (a) Ursa Major


Question 8.
Our galaxy is known as
(a) Earth galaxy
(b) Sun galaxy
(c) Milky way galaxy
(d) Constellation

Answer

Answer: (c) Milky way galaxy


Question 9.
Which star is nearest to the earth?
(a) Pole star
(b) Cassiopeia
(c) Orion
(d) Sun

Answer

Answer: (d) Sun


Question 10.
How many stars does orion constellation have?
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 4

Answer

Answer: (a) 8


Question 11.
The Halley’s comet is seen after every
(a) 76 months
(b) 76 years
(c) 56 months
(d) 56 years

Answer

Answer: (b) 76 years


Question 12.
Stars appear to move from
(a) West to East
(b) East to West
(c) North to South
(d) South to West

Answer

Answer: (b) East to West


Question 13.
The gap between the orbit of Mars and Jupiter have
(a) asteroids
(b) comets
(c) meteor
(d) meteorite

Answer

Answer: (a) asteroids


Question 14.
The planet which appears yellowish
(a) Asteroids
(b) Mars
(c) Uranus
(d) Saturn

Answer

Answer: (d) Saturn


Question 15.
The first outside orbit of the earth’s planet is
(a) Jupiter
(b) Mars
(c) Saturn
(d) Uranus

Answer

Answer: (b) Mars


Question 16.
Suppose a new planet is discovered between Uranus and Neptune. Its time period would be
(a) less than that of Neptune
(b) more than that of Neptune
(c) equal to that of Neptune or Uranus
(d) less than Uranus

Answer

Answer: (a) less than that of Neptune


Question 17.
If standing on the surface of moon, we throw a ball upward, then the ball would
(a) directly fall down from the point it is released.
(b) hang in space.
(c) go up and then come back to the surface of the moon.
(d) keep going up never to come back.

Answer

Answer: (c) go up and then come back to the surface of the moon.


II. Fill in the Blanks

Question 1.
First artificial satellite launched by India is ………………….

Answer

Answer: Aryabhatta


Question 2.
Stars have their own ………………….

Answer

Answer: light


Question 3.
…………………. is the brightest object in the night sky.

Answer

Answer: Moon


Question 4.
The various shapes of the brightest part of moon are called ………………….

Answer

Answer: phases of moon


Question 5.
…………………. and …………………. are the nearest planet to our Earth.

Answer

Answer: Venus, Mars


Question 6.
…………………. is the extremely cold planet.

Answer

Answer: Neptune


Question 7.
There are total …………………. planets in our solar system.

Answer

Answer: eight


Question 8.
The path of the planets is known as ………………….

Answer

Answer: orbit


Question 9.
…………………. is a group of stars arranged in a definite pattern.

Answer

Answer: Constellation


Question 10.
…………………. star appears stationary near the northern horizon.

Answer

Answer: Pole


Question 11.
…………………. are the celestial bodies revolving around the planet.

Answer

Answer: Satellites


Question 12.
…………………. is the distance travelled by light in one year.

Answer

Answer: Light year


Question 13.
…………………. are the bright objects which revolve around the sun.

Answer

Answer: Planets


Question 14.
…………………. is the planet which is nearest to the Sun.

Answer

Answer: Mercury


Question 15.
Milky Way Galaxy is also known as ………………….

Answer

Answer: Akashganga


III. True or False

Question 1.
Mars is the fourth planet of the solar system.

Answer

Answer: True


Question 2.
Sun is a satellite.

Answer

Answer: False


Question 3.
Orion is seen during winter season.

Answer

Answer: True


Question 4.
The second outermost planet is Uranus.

Answer

Answer: True


Question 5.
Earth is the third planet of the solar system.

Answer

Answer: True


Question 6.
Neptune is the largest planet of the solar system.

Answer

Answer: False


Question 7.
The mass of Jupiter is about 318 times that of our Earth.

Answer

Answer: True


Question 8.
Saturn and Uranus have ring around them.

Answer

Answer: True


Question 9.
The stars have light of their own.

Answer

Answer: True


Question 10.
Mercury is the earth’s nearest planet.

Answer

Answer: False


Question 11.
There are total 8 planets in the solar system.

Answer

Answer: True


Question 12.
Saturn is the extremely cold planet.

Answer

Answer: False


Question 13.
Moon emits light of its own.

Answer

Answer: False


Question 14.
Change in seasons on the earth is due to the tilted axis of rotation of the earth with respect to the plane of its orbit.

Answer

Answer: True


Question 15.
Ursa Major is a constellation.

Answer

Answer: True


IV. Match the following

Column I Column II
1. Mercury (a) Moon
2. Constellation (b) Star
3. Closest celestial body (c) Artificial satellite
4. Light year (d) Neptune
5. Sun (e) Time taken by light to reach earth in 1 year
6. INSAT (f) Group of stars
7. Extremely cold planet (g) Nearest to sun
8. Hottest planet (h) Meteor
9. Shooting star (i) Jupiter
10. Largest planet (j) Mercury
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Mercury (g) Nearest to sun
2. Constellation (f) Group of stars
3. Closest celestial body (a) Moon
4. Light year (e) Time taken by light to reach earth in 1 year
5. Sun (b) Star
6. INSAT (c) Artificial satellite
7. Extremely cold planet (d) Neptune
8. Hottest planet (j) Mercury
9. Shooting star (h) Meteor
10. Largest planet (i) Jupiter

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 8 Science Stars and the Solar System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, do leave us your queries and we will look into it and add it accordingly.


Leave a Comment