MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers

Students can practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers Pdf free download is available here. Revise all the concepts easily by taking help from the MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared based on the latest exam pattern. Students can refer to these Light Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Light Class 8 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct option.

Question 1.
We are able to see an object due to the presence of
(a) light
(b) dark
(c) refraction
(d) object

Answer

Answer: (a) light


Question 2.
The bouncing back of light into the same medium is called
(a) refraction
(b) reflection
(c) dispersion
(d) diffraction

Answer

Answer: (b) reflection


Question 3.
A mirror has ____ surface.
(a) rough
(b) polished
(c) dark
(d) all of these

Answer

Answer: (b) polished


Question 4.
Maximum part of light is reflected by
(a) opaque object
(b) translucent object
(c) transparent object
(d) all of these

Answer

Answer: (a) opaque object


Question 5.
Beam of light striking the reflecting surface is called
(a) incident ray
(b) reflected ray
(c) refracted ray
(d) normal ray

Answer

Answer: (a) incident ray


Question 6.
The back side of a plane mirror contains
(a) gold coating
(b) silver coating
(c) aluminium coating
(d) copper coating

Answer

Answer: (b) silver coating


Question 7.
The perpendicular drawn to the reflecting surface is called
(a) normal
(b) incident ray
(c) reflected ray
(d) none of these

Answer

Answer: (a) normal


Question 8.
There are _______ laws of reflection.
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (b) two


Question 9.
The angle of incidence is always _______ to the angle of reflection.
(a) greater
(b) smaller
(c) equal
(d) none of these

Answer

Answer: (c) equal


Question 10.
The angle between the reflected ray and the normal is called
(a) angle of incidence
(b) reflected ray
(c) angle of reflection
(d) point of incidence

Answer

Answer: (c) angle of reflection


Question 11.
The reflection of light from a smooth surface is called
(a) diffused reflection
(b) regular reflection
(c) dispersion
(d) spectrum

Answer

Answer: (b) regular reflection


Question 12.
Which of the following results in diffused reflection?
(a) Plane mirror
(b) Shiny surface
(c) Silver
(d) Wood

Answer

Answer: (d) Wood


Question 13.
The nature of image formed by plane mirror is
(a) real and inverted
(b) virtual and erect
(c) real and erect
(d) virtual and inverted

Answer

Answer: (b) virtual and erect


Question 14.
If you hold a pen in your right hand and stand in front of the mirror, the pen will be in the left hand in the image. This phenomenon is called
(a) lateral inversion
(b) diffraction
(c) reflection
(d) inversion

Answer

Answer: (a) lateral inversion


Question 15.
If two plane mirrors are inclined at an angle of 40°, number of images formed will be
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 5

Answer

Answer: (b) 8


Question 16.
Type of mirror used as side view mirror is
(a) convex mirror
(b) plane mirror
(c) concave mirror
(d) ground mirror

Answer

Answer: (a) convex mirror


Question 17.
Band of seven colours is called
(a) VIBGYOR
(b) dispersion
(c) spectrum
(d) reflection

Answer

Answer: (c) spectrum


Question 18.
Front bulged part of the eyeball is called
(a) cornea
(b) iris
(c) retina
(d) pupil

Answer

Answer: (a) cornea


Question 19.
Two mirrors A and B are placed at right angles to each other. A ray of light incident on mirror A at an angle of 25° falls on mirror B after reflection. The angle of reflection for the ray reflected from mirror B would be
(a) 25°
(b) 50°
(c) 65°
(d) 115°

Answer

Answer: (c) 65°


Question 20.
Visually impaired people can read and write using
(a) electronic writer
(b) Braille system
(c) digital pens
(d) hearing aids

Answer

Answer: (b) Braille system


II. Fill in the blanks with suitable word/s.

Question 1.
Light is a form of __________

Answer

Answer: energy


Question 2.
The ray of light which strikes the reflecting surface is called __________ ray.

Answer

Answer: incident


Question 3.
The bouncing back of light after it falls on a surface is called __________

Answer

Answer: reflection


Question 4.
A mirror has _________ and _________ surface.

Answer

Answer: smooth, polished


Question 5.
__________ is the perpendicular line on the incidence point.

Answer

Answer: Normal


Question 6.
A plane mirror forms a _________ image.

Answer

Answer: virtual


Question 7.
The ray which returns after striking the surface is called __________ ray.

Answer

Answer: reflected


Question 8.
Angle of incidence is always __________ to the angle of reflection.

Answer

Answer: equal


Question 9.
Reflection from a smooth surface is called __________ reflection.

Answer

Answer: regular


Question 10.
The size of image formed by the plane mirror is __________ as size of object.

Answer

Answer: same


Question 11.
Splitting of light into seven colours is called __________

Answer

Answer: dispersion


Question 12.
Kaleidoscope is based on the concepts of __________

Answer

Answer: multiple reflection


Question 13.
The point on the surface at which incident ray strikes is called __________

Answer

Answer: point of incidence


Question 14.
The reflection of light from an uneven surface is called __________

Answer

Answer: diffused reflection


Question 15.
Paper is a _________ surface.

Answer

Answer: rough


Question 16.
Mirror is a __________ surface.

Answer

Answer: smooth


Question 17.
When the mirrors are inclined at 90°, we get __________ images.

Answer

Answer: three


Question 18.
In bright light, the size of pupil __________

Answer

Answer: decreases


Question 19.
The space between the cornea and lens is filled with a liquid called __________

Answer

Answer: aqueous humour


Question 20.
Braille system was invented by __________

Answer

Answer: Louis Braille


III. True or False

Question 1.
Deficiency of vitamin B causes night blindness.

Answer

Answer: False


Question 2.
In the Braille system, patterns are made with coloured dots.

Answer

Answer: False


Question 3.
Normal make 60° angle with the reflecting surface.

Answer

Answer: False


Question 4.
Angle of incidence is always equal to angle of reflection.

Answer

Answer: True


Question 5.
Diffused reflection occurs due to rough surface.

Answer

Answer: True


Question 6.
Kaleidoscope is based on the principle of dispersion of light.

Answer

Answer: False


Question 7.
Both incident ray and reflected ray lie in the same plane.

Answer

Answer: True


Question 8.
The choroid prevents the internal reflection of light and protects the light sensitive inner parts of the eye.

Answer

Answer: True


Question 9.
Rainbow forms due to dispersion.

Answer

Answer: True


Question 10.
Rods are sensitive to bright light.

Answer

Answer: False


Question 11.
The iris is the coloured part of the eye.

Answer

Answer: True


Question 12.
Diffused reflection is due to the failure of laws of reflection.

Answer

Answer: False


Question 13.
Ciliary muscles changes the shape of the lens in the eye.

Answer

Answer: True


Question 14.
We should not wash our eyes.

Answer

Answer: False


Question 15.
Braille was designed by Louis Braille.

Answer

Answer: True


IV. Match the following

Column I Column II
1. Reflection (a) Regular reflection
2. Normal vision (b) bouncing back of light
3. Smooth surface (c) 25 cm
4. Kaleidoscope (d) Short-sightedness
5. Hypermetropia (e) Dispersion of light
6. Cornea (f) For visually challenged person
7. Rainbow (g) Multiple images
8. Blind spot (h) Front part of the eye
9. Braille system (i) Sensitive for bright light
10. Rods (j) Long-sightedness
11. Cones (k) Sensitive for dim light
12. Myopia (l) No sensory nerves
13. Retina (m) Cataract
14. Cloudy lens (n) Ability to focus
15. Accommodation power (o) Image formed
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Reflection (b) bouncing back of light
2. Normal vision (c) 25 cm
3. Smooth surface (a) Regular reflection
4. Kaleidoscope (g) Multiple images
5. Hypermetropia (j) Long-sightedness
6. Cornea (h) Front part of the eye
7. Rainbow (e) Dispersion of light
8. Blind spot (l) No sensory nerves
9. Braille system (f) For visually challenged person
10. Rods (k) Sensitive for dim light
11. Cones (i) Sensitive for bright light
12. Myopia (d) Short-sightedness
13. Retina (o) Image formed
14. Cloudy lens (m) Cataract
15. Accommodation power (n) Ability to focus

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 8 Science Light MCQs Multiple Choice Questions with Answers, do leave us your queries and we will look into it and add it accordingly.


Leave a Comment