MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers

Students can practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download is available here. Revise all the concepts easily by taking help from the MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared based on the latest exam pattern. Students can refer to these Chemical Effects of Electric Current Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Chemical Effects of Electric Current Class 8 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct option.

Question 1.
Which of the following is a bad conductor of electricity?
(a) Distilled water
(b) Silver nitrate
(c) Sulphuric acid
(d) Copper sulphate

Answer

Answer: (a) Distilled water


Question 2.
Which of the following does not conduct electricity?
(a) Sugar solution
(b) Vinegar solution
(c) Lemon juice solution
(d) Caustic soda solution

Answer

Answer: (a) Sugar solution


Question 3.
An electric current can produce
(a) heating effect
(b) chemical effect
(c) magnetic effect
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 4.
Pure or distilled water is a
(a) poor conductor
(b) good conductor
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) poor conductor


Question 5.
Which of the following is a good conductor?
(a) Brick
(b) Steel
(c) Plastic
(d) Cotton

Answer

Answer: (b) Steel


Question 6.
Polythene is
(a) a conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) an insulator


Question 7.
Electroplating is based on
(a) heating effect of electricity
(b) chemical effect of electricity
(c) physical effect of electricity
(d) magnetic effect of electricity

Answer

Answer: (b) chemical effect of electricity


Question 8.
Copper is
(a) a good conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a good conductor


Question 9.
Waste from an electroplating factory must be disposed off
(a) in the nearby river
(b) in the nearby pond
(c) in the nearby cornfield
(d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies

Answer

Answer: (d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies


Question 10.
An electrolyte is
(a) a metal
(b) a liquid that conducts current
(c) a non-metal
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a liquid that conducts current


Question 11.
Flow of electron is called
(a) electrolyte
(b) electroplating
(c) electrodes
(d) electric current

Answer

Answer: (d) electric current


Question 12.
Which is not a non-electrolyte?
(a) Ethyl alcohol
(b) Sodium chloride
(c) Urea
(d) Sodium solution

Answer

Answer: (b) Sodium chloride


Question 13.
An electric lamp glows due to
(a) heating effect
(b) magnetic effect
(c) chemical effect
(d) physical effect

Answer

Answer: (a) heating effect


Question 14.
Electroplating prevents
(a) corrosion
(b) passing of current
(c) dissociation
(d) shining

Answer

Answer: (a) corrosion


Question 15.
Which of the following is not used for electroplating metal articles?
(a) Nickel
(b) Silver
(c) Chromium
(d) Sodium

Answer

Answer: (d) Sodium


Question 16.
Iron objects can be protected by electroplating them with
(a) chromium
(b) nickel
(c) zinc
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


II. Fill in the Blanks

Question 1.
Substances that conduct electricity are called ………………

Answer

Answer: Conductors


Question 2.
Substances that do not conduct electricity are called ………………

Answer

Answer: insulator


Question 3.
A cation has ……………… charge.

Answer

Answer: positive


Question 4.
Some liquids are conductors of electricity and some are ……………… conductors of electricity.

Answer

Answer: good, poor


Question 5.
Distilled water is an ………………

Answer

Answer: insulator


Question 6.
Distilled water when mixed with salts becomes a ……………… conductor of electricity.

Answer

Answer: good


Question 7.
Light emitting diodes (LED) glow even when a ……………… electric current flows through it.

Answer

Answer: weak


Question 8.
The passage of an electric current through a conducting solution causes ………………

Answer

Answer: chemical reaction


Question 9.
Change in colour is an example of the ……………… effect of current.

Answer

Answer: chemical


Question 10.
There are ……………… wires attached to an LED.

Answer

Answer: two


Question 11.
In an LED, the longer lead is attached to the ……………… terminal of the battery and the shorter lead to the terminal.

Answer

Answer: positive, negative


Question 12.
Chromium has a ……………… appearance.

Answer

Answer: shiny


Question 13.
Distilled water is made by removing all ………………

Answer

Answer: impurities


Question 14.
Iron tends to ……………… and ………………

Answer

Answer: corrode, rust


Question 15.
A coating of ……………… is deposited on iron to protect it from corrosion and formation of rust.

Answer

Answer: zinc


Question 16.
An electric lamp glows due to ……………… effect of electric current.

Answer

Answer: heating


Question 17.
Electrodes are ………………

Answer

Answer: conductors


Question 18.
The deflection in ……………… shows that current is passing.

Answer

Answer: magnetic compass


Question 19.
……………… does not corrode easily.

Answer

Answer: Chromium


Question 20.
An electrolyte is a ………………

Answer

Answer: liquid


III. True or False

Question 1.
Rubber is a good conductor of electricity.

Answer

Answer: False


Question 2.
Plastics are poor conductor of electricity.

Answer

Answer: True


Question 3.
All liquids conduct electricity.

Answer

Answer: False


Question 4.
Distilled water is free of salt.

Answer

Answer: True


Question 5.
Pure water conducts electricity.

Answer

Answer: False


Question 6.
Most liquids that conducts electricity are solutions of acids, bases and salts.

Answer

Answer: True


Question 7.
Electroplating is based on magnetic effect of electricity.

Answer

Answer: False


Question 8.
Small amount of some mineral salts are naturally present in water.

Answer

Answer: True


Question 9.
Chromium is carcinogenic.

Answer

Answer: True


Question 10.
An electric bulb glows due to chemical effect of electricity.

Answer

Answer: False


Question 11.
Distilled water when mixed with salt conducts electricity.

Answer

Answer: True


Question 12.
LED is an electric bulb which is used in a tester.

Answer

Answer: True


Question 13.
Deflection in compass needle is due to magnetic effect of current.

Answer

Answer: True


Question 14.
When electric current is passed through the copper sulphate solution, copper and sulphate ions are dissociated.

Answer

Answer: True


Question 15.
In an LED bulb, the shorter lead is connected to the positive terminal of the battery.

Answer

Answer: False


Question 16.
Electric current produces a magnetic effect.

Answer

Answer: True


Question 17.
Some liquids are good conductors of electricity and some are poor conductors of electricity.

Answer

Answer: True


Question 18.
Chromium has a shiny appearance.

Answer

Answer: True


Question 19.
Jewellery makers electroplate silver and gold on expensive metals.

Answer

Answer: False


Question 20.
Electroplating wastes are useful to human health and environment.

Answer

Answer: False


IV. Match the following

Column I Column II
1. Closed path (a) Good conductor
2. LED (b) Deflection of compass
3. Carbon rod (c) Positively charged ion
4. Galvanisation (d) Poor conductor of electricity
5. Distilled water (e) Coating with zinc
6. Salt solution (f) Electrodes
7. Cation (g) Light emitting diodes
8. Magnetic effect of current (h) Electric circuit
9. Chromium (i) Negatively charged ion
10. Anion (j) Electroplating
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Closed path (h) Electric circuit
2. LED (g) Light emitting diodes
3. Carbon rod (f) Electrodes
4. Galvanisation (e) Coating with zinc
5. Distilled water (d) Poor conductor of electricity
6. Salt solution (a) Good conductor
7. Cation (c) Positively charged ion
8. Magnetic effect of current (b) Deflection of compass
9. Chromium (j) Electroplating
10. Anion (i) Negatively charged ion

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 8 Science Chemical Effects of Electric Current MCQs Multiple Choice Questions with Answers, do leave us your queries and we will look into it and add it accordingly.


Leave a Comment