MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers

Students can practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers Pdf free download is available here. Revise all the concepts easily by taking help from the MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared based on the latest exam pattern. Students can refer to these Sound Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Sound Class 8 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct option.

Question 1.
The voice box is also called as
(a) stomach
(b) heart
(c) larynx
(d) mouth

Answer

Answer: (c) larynx


Question 2.
Sound is a kind of
(a) work
(b) energy
(c) force
(d) pressure

Answer

Answer: (b) energy


Question 3.
The hearing range of human ear is
(a) 20 Hz to 20,000 Hz
(b) less than 20 Hz
(c) more than 20,000 Hz
(d) 20 Hz to 25,000 Hz

Answer

Answer: (a) 20 Hz to 20,000 Hz


Question 4.
Pitch of sound is determined by its
(a) frequency
(b) speed
(c) amplitude
(d) loudness

Answer

Answer: (a) frequency


Question 5.
The frequency of subsonic sound is
(a) more than 20 Hz
(b) 100 Hz
(c) less than 20 Hz
(d) more than 20,000 Hz

Answer

Answer: (c) less than 20 Hz


Question 6.
Cochlea is a part of
(a) hearing organ
(b) sound producing organ
(c) muscular organ
(d) air pollution

Answer

Answer: (a) hearing organ


Question 7.
1 hertz is equal to
(a) 1 vibration per minute
(b) 10 vibrations per minute
(c) 60 vibrations per minute
(d) 600 vibrations per minute

Answer

Answer: (c) 60 vibrations per minute


Question 8.
Sound cannot travel through
(a) air
(b) water
(c) iron
(d) vacuum

Answer

Answer: (d) vacuum


Question 9.
The sound in the audible range is called
(a) ultrasonic sound
(b) sonic sound
(c) subsonic sound
(d) light sound

Answer

Answer: (b) sonic sound


Question 10.
Speed is
(a) frac{Distance travelled}{Time}
(b) frac{Time}{Distance travelled}
(c) Distance travelled × Time
(d) Time + Distance travelled

Answer

Answer: (a) frac{Distance travelled}{Time}


Question 11.
A pendulum oscillates 20 times in 4 seconds. Find its time period.
(a) 0.05 sec.
(b) 0.001 sec.
(c) 0.2 sec.
(d) 0.1 sec.

Answer

Answer: (c) 0.2 sec.


Question 12.
Loudness of sound is determined by
(a) pitch
(b) frequency
(c) amplitude
(d) time period

Answer

Answer: (c) amplitude


Question 13.
The number of vibrations made by a vibrating body in one second is
(a) frequency
(b) noise
(c) loudness
(d) pitch

Answer

Answer: (a) frequency


Question 14.
The maximum displacement of a body from its mean position is called
(a) amplitude
(b) oscillation
(c) periodic motion
(d) frequency

Answer

Answer: (a) amplitude


Question 15.
The velocity of sound at 20°C is approximately
(a) 3400 m/sec.
(b) 340 m/sec.
(c) 430 m/sec.
(d) 304 m/sec.

Answer

Answer: (b) 340 m/sec.


II. Fill in the Blanks

Question 1.
In human beings sound is produced by ……………..

Answer

Answer: larynx


Question 2.
Sound of frequency lower than 20 Hz is called the ……………..

Answer

Answer: infrasonic


Question 3.
The …………….. nerve is also present in the inner ear.

Answer

Answer: auditory


Question 4.
Sounds which are unpleasant to the ear is called ……………..

Answer

Answer: noise


Question 5.
Too much noise in our surroundings that causes discomfort is called ……………..

Answer

Answer: noise pollution


Question 6.
The speed of sound is maximum in ……………..

Answer

Answer: solids


Question 7.
Sounds of frequencies higher than 20,000 Hz are called the …………….. sound.

Answer

Answer: ultrasonic


Question 8.
…………….. is the time taken by a vibrating body for one complete vibration.

Answer

Answer: Time period


Question 9.
Above …………….. the noise becomes physically painful.

Answer

Answer: 80 dB


Question 10.
Plantation on the roadside can reduce ……………..

Answer

Answer: noise pollution


Question 11.
The hearing range of human ears is ……………..

Answer

Answer: 20 Hz to 20,000 Hz


Question 12.
The loudness of normal breathing of human is ……………..

Answer

Answer: 10 dB


Question 13.
Vibration is a repeated …………….. and …………….. motion.

Answer

Answer: fro


Question 14.
The loudness of sound is determined by the …………….. of vibration.

Answer

Answer: amplitude


Question 15.
The human voice box is called ……………..

Answer

Answer: larynx


III. True or False

Question 1.
All human beings can hear sounds of frequencies upto 60,000 Hz.

Answer

Answer: False


Question 2.
The sound in a sitar is produced by plucking its strings.

Answer

Answer: True


Question 3.
Sound cannot travel through vacuum.

Answer

Answer: True


Question 4.
Sound does not need a medium for its propagation.

Answer

Answer: False


Question 5.
The loudness is expressed in a unit called decibel.

Answer

Answer: True


Question 6.
Loud sounds have high frequencies.

Answer

Answer: False


Question 7.
Sound travel faster in air, slower in iron.

Answer

Answer: False


Question 8.
Light travels much faster than sound.

Answer

Answer: True


Question 9.
Man cannot hear sound of bats.

Answer

Answer: True


Question 10.
The time taken to complete one oscillation is called frequency.

Answer

Answer: False


Question 11.
Shriller sound has more frequency.

Answer

Answer: True


Question 12.
Tabla is a musical instrument.

Answer

Answer: True


Question 13.
The sound could not travel in solid.

Answer

Answer: False


Question 14.
The pitch of a sound depends in the frequency of the waves.

Answer

Answer: True


IV. Match the following

Column I Column II
1. Audible frequencies (a) 10 dB
2. Length of vocal cords in man (b) 30 dB
3. Ultrasound (c) 20 mm long
4. Normal breathing (d) 20 to 20,000 Hz
5. Soft whisper (At 5 m) (e) Hertz
6. Frequency (f) Percussion instrument
7. Unpleasant sound (g) Music
8. Pitch (h) Produced by bats
9. Tabla (i) Noise
10. Pleasant sound (j) Higher frequency
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Audible frequencies (d) 20 to 20,000 Hz
2. Length of vocal cords in man (c) 20 mm long
3. Ultrasound (h) Produced by bats
4. Normal breathing (a) 10 dB
5. Soft whisper (At 5 m) (b) 30 dB
6. Frequency (e) Hertz
7. Unpleasant sound (i) Noise
8. Pitch (j) Higher frequency
9. Tabla (f) Percussion instrument
10. Pleasant sound (g) Music

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 8 Science Sound MCQs Multiple Choice Questions with Answers, do leave us your queries and we will look into it and add it accordingly.


Leave a Comment