MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction with Answers

Students can practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction with Answers Pdf free download is available here. Revise all the concepts easily by taking help from the MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared based on the latest exam pattern. Students can refer to these Friction Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Friction Class 8 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct option.

Question 1.
Friction is a
(a) non-contact force
(b) contact force
(c) magnetic force
(d) electrostatic force

Answer

Answer: (b) contact force


Question 2,.
Which of the following produces least friction?
(a) Sliding friction
(b) Rolling friction
(c) Composite friction
(d) Static friction

Answer

Answer: (b) Rolling friction


Question 3.
Friction always
(a) opposes the motion
(b) helps the motion
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) opposes the motion


Question 4.
Friction can be reduced by using
(a) oil
(b) grease
(c) powder
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 5.
Static friction is less than
(a) sliding friction
(b) rolling friction
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (d) none of these


Question 6.
Whenever the surfaces in contact tend to move or move with respect to each other, the force of friction comes into play.
(a) only if the objects are solid.
(b) only if one of the two objects is liquid.
(c) only if one of the two objects is gaseous.
(d) irrespective of whether the objects are solid, liquid or gaseous.

Answer

Answer: (d) irrespective of whether the objects are solid, liquid or gaseous.


Question 7.
To sharpen the blade of a knife by rubbing it against a surface, which of the following will be most suitable?
(a) stone
(b) Plastic block
(c) Wooden block
(d) Glass block

Answer

Answer: (a) stone


Question 8.
The shape of an aeroplane is like a
(a) dog
(b) bird
(c) car
(d) all of these

Answer

Answer: (b) bird


Question 9.
Friction is
(a) foe
(b) friend
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 10.
Friction due to fluids is called
(a) force
(b) pressure
(c) friction
(d) drag

Answer

Answer: (d) drag


Question 11.
Which of the following is not a smooth surface?
(a) Surface of wet soap
(b) Surface of tyres
(c) Glazed tiles
(d) Surface of mirror

Answer

Answer: (b) Surface of tyres


Question 12.
A toy car released with the same initial speed will travel farthest on
(a) muddy surface
(b) polished marble surface
(c) cemented surface
(d) brick surface

Answer

Answer: (b) polished marble surface


Question 13.
If we apply oil on door hinges, the friction will
(a) increase
(b) decrease
(c) disappear altogether
(d) will remain unchanged

Answer

Answer: (b) decrease


Question 14.
Lubricant
(a) reduce friction
(b) increase friction
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) reduce friction


Question 15.
Force of friction depends on
(a) roughness of surface
(b) smoothness of surface
(c) inclination of surface
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 16.
Force of friction depends on
(a) roughness of surface
(b) weight
(c) size
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 17.
Fluids are
(a) liquids
(b) gases
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 18.
Which is a streamlined object?
(a) Boats
(b) Aeroplanes
(c) Ships
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 19.
Smooth surface has
(a) less friction
(b) more friction
(c) sometimes less and sometimes more
(d) all of these

Answer

Answer: (a) less friction


Question 20.
Which of the following is responsible for wearing out of bicycle tyres?
(a) Muscular force
(b) Magnetic force
(c) Frictional force
(d) Electrostatic force

Answer

Answer: (c) Frictional force


II. Fill in the Blanks

Question 1.
Sliding friction is __________ than static friction.

Answer

Answer: less


Question 2.
Friction can be reduced by using__________

Answer

Answer: oil or powder or grease


Question 3.
Friction can be increased by making surface__________

Answer

Answer: rough


Question 4.
Rolling friction is __________ than sliding and static friction.

Answer

Answer: less


Question 5.
Friction due to fluid is also called __________

Answer

Answer: drag


Question 6.
Bodies of birds, fishes and ships are __________

Answer

Answer: streamlined


Question 7.
Friction can also produce __________

Answer

Answer: heat


Question 8.
All objects moving in fluids have __________ shape to reduce __________

Answer

Answer: streamlined, friction


Question 9.
Rough surfaces produce __________ friction than smooth surfaces.

Answer

Answer: more


Question 10.
In many machines, friction is reduced by using __________

Answer

Answer: ball bearing


Question 11.
Friction depends on the __________ of substances in contact.

Answer

Answer: nature


Question 12.
Static friction comes into play when we try to move an object at __________

Answer

Answer: rest


Question 13.
__________ force is responsible for downward movement of a parachutist when he jumps from an air-craft

Answer

Answer: Gravitational


Question 14.
The sole of shoes and the tyres of vehicles are treaded to __________ friction.

Answer

Answer: increase


Question 15.
Friction is sometimes ___________

Answer

Answer: undesirable


III. True or False

Question 1.
Friction is always useful to us.

Answer

Answer: False


Question 2.
Fluids are only liquids.

Answer

Answer: False


Question 3.
Friction is less for smooth surfaces.

Answer

Answer: True


Question 4.
A soapy floor is slippery due to increased friction.

Answer

Answer: False


Question 5.
Friction always works in opposite direction to the relative motion.

Answer

Answer: True


Question 6.
Friction is dependent on area of contact.

Answer

Answer: False


Question 7.
Sliding friction is less than rolling friction.

Answer

Answer: False


Question 8.
Friction decreases with increase in the smoothness of the surface.

Answer

Answer: True


Question 9.
It is easier to move a heavy object than a light object.

Answer

Answer: False


Question 10.
Friction can be reduced by using lubricants.

Answer

Answer: True


Question 11.
Friction is independent of the nature of surfaces in contact.

Answer

Answer: False


Question 12.
A spring balance measures force.

Answer

Answer: True


Question 13.
Friction can be reduced by using ball bearings in some machines.

Answer

Answer: True


Question 14.
Friction can never be eliminated.

Answer

Answer: True


Question 15.
Friction do not produce heat.

Answer

Answer: False


IV. Match the following

Column I Column II
1. Fluid friction (a) Due to friction
2. Lubricants (b) Streamlined
3. Wheels (c) Increases friction
4. Spring balance (d) Drag
5. Shape of aeroplane (e) Rolling friction
6. Rough surface (f) Reduce friction
7. Heat generation (g) Measures force
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Fluid friction (d) Drag
2. Lubricants (f) Reduce friction
3. Wheels (e) Rolling friction
4. Spring balance (g) Measures force
5. Shape of aeroplane (b) Streamlined
6. Rough surface (c) Increases friction
7. Heat generation (a) Due to friction

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 12 Friction with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 8 Science Friction MCQs Multiple Choice Questions with Answers, do leave us your queries and we will look into it and add it accordingly.


Leave a Comment