MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers

Students can practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers Pdf free download is available here. Revise all the concepts easily by taking help from the MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared based on the latest exam pattern. Students can refer to these Reaching the Age of Adolescence Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Reaching the Age of Adolescence Class 8 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct option.

Question 1.
The adolescence period is
(a) 14 – 20 years
(b) 10 – 18 years
(c) 11 – 19 years
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 11 – 19 years


Question 2.
Larynx is called
(a) music box
(b) voice box
(c) respiratory organ
(d) sound box

Answer

Answer: (b) voice box


Question 3.
Most adolescents attain their maximum height around the age of
(a) 22 – 25years
(b) 13 – 15 years
(c) 11 – 12years
(d) 18 – 19 years

Answer

Answer: (d) 18 – 19 years


Question 4.
Initially girls grow
(a) slower than boys
(b) faster than boys
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) faster than boys


Question 5.
Puberty age in females is
(a) 10 – 12 years
(b) 12 – 14 years
(c) 8 – 10 years
(d) 5 – 6 years

Answer

Answer: (a) 10 – 12 years


Question 6.
Puberty age in males is
(a) 12 – 14years
(b) 13 – 15years
(c) 10 – 12years
(d) 18 – 20 years

Answer

Answer: (a) 12 – 14years


Question 7.
Thyroxine hormone is produced by
(a) adrenal gland
(b) testes
(c) pituitary gland
(d) thyroid gland

Answer

Answer: (d) thyroid gland


Question 8.
The male hormone is called
(a) estrogen
(b) testosterone
(c) thyroxine
(d) insulin

Answer

Answer: (b) testosterone


Question 9.
The female hormone is called
(a) estrogen
(b) testosterone
(c) adrenaline
(d) none of these

Answer

Answer: (a) estrogen


Question 10.
Menstruation occurs once in about
(a) 28 to 30 days
(b) 25 to 30 days
(c) 45 to 50 days
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 28 to 30 days


Question 11.
The number of chromosomes present in human cell are
(a) 25 pairs
(b) 22 pairs
(c) 23 pairs
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 23 pairs


Question 12.
The number of sex chromosomes are
(a) three
(b) two
(c) four
(d) none of these

Answer

Answer: (b) two


Question 13.
The age of menopause stage is
(a) 45 to 50 years
(b) 40 to 45 years
(c) 50 to 55 years
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 45 to 50 years


Question 14.
The unfertilised egg always has ______ chromosome.
(a) X
(b) Y
(c) XY
(d) XX

Answer

Answer: (a) X


Question 15.
A female has
(a) KY chromosomes
(b) YY chromosomes
(c) XX chromosomes
(d) none of these

Answer

Answer: (c) XX chromosomes


Question 16.
The gametes have only
(a) one set of chromosomes
(b) two sets of chromosomes
(c) three sets of chromosomes
(d) none of these

Answer

Answer: (a) one set of chromosomes


Question 17.
Which of the following is male gonads?
(a) Moustache
(b) Chest
(c) Testes
(d) Hair

Answer

Answer: (c) Testes


Question 18.
Production of thyroxine requires
(a) magnesium
(b) iodine
(c) sodium
(d) bromine

Answer

Answer: (b) iodine


Question 19.
Which of the following determines the sex of the baby?
(a) Chromosomes
(b) Chloroplast
(c) Hormones
(d) Pituitary gland

Answer

Answer: (a) Chromosomes


Question 20.
Pancreas is responsible for maintaining
(a) blood pressure
(b) fat metabolism
(c) blood glucose level
(d) electrolyte balance

Answer

Answer: (c) blood glucose level


II. Fill in the Blanks

Question 1.
_________ means to grow into maturity.

Answer

Answer: Adolescence


Question 2.
Children gain height during _________ .

Answer

Answer: puberty


Question 3.
The boys and girls passing through the adolescence period are called __________ or __________ .

Answer

Answer: adolescents, teenagers


Question 4.
During puberty, a change in voice takes place due to the increase in the size of__________ or __________

Answer

Answer: voice box, larynx


Question 5.
The stage when the menstrual cycle stops is called __________ .

Answer

Answer: menopause


Question 6.
The __________ gland helps in controlling the production of both testosterone and estrogen hormones.

Answer

Answer: pituitary


Question 7.
Diabetes is caused due to the deficiency of__________ in the body.

Answer

Answer: insulin


Question 8.
__________ is caused due to deficiency of thyroxine hormone.

Answer

Answer: Goitre


Question 9.
Endocrine glands are also called _________ glands.

Answer

Answer: ductless


Question 10.
__________ secrets male sex hormones.

Answer

Answer: Testes


Question 11.
__________ secrets female sex hormones.

Answer

Answer: Ovary


Question 12.
Sex of the unborn child depends on whether the _________ has _________ or _________ chromosomes.

Answer

Answer: zygote, XX, XY


Question 13.
Metamorphosis in insects is controlled by _________ hormone.

Answer

Answer: insect


Question 14.
Metamorphosis in frog is controlled by _________ hormone.

Answer

Answer: thyroxine


Question 15.
If the water in which tadpoles are growing does not contain sufficient _________, the tadpoles cannot become adults.

Answer

Answer: iodine


Question 16.
In females, the uterine wall thickens to receive the _________

Answer

Answer: metamorphosis


Question 17.
Endocrine glands release hormones directly into the _________ for transportation to the _________

Answer

Answer: blood stream, target site


Question 18.
_________ helps the body to adjust and fight the stress.

Answer

Answer: Adrenaline


Question 19.
The development of a caterpillar to an adult butterfly is termed as _________

Answer

Answer: zygote


Question 20.
The first menstrual flow begins at and is termed as _________

Answer

Answer: puberty, menarche


III. True or FaIse

Question 1.
The age of adolescence is 15 to 20 years.

Answer

Answer: False


Question 2.
The female puberty starts at the age of 12 to 14 years.

Answer

Answer: False


Question 3.
Boys have enlarged and well developed Adam’s apple.

Answer

Answer: True


Question 4.
Insulin is secreted by pituitary gland.

Answer

Answer: False


Question 5.
The chemical substances secreted by endocrine glands are called hormones.

Answer

Answer: True


Question 6.
Estrogen is female hormone.

Answer

Answer: True


Question 7.
Testosterone is male hormone.

Answer

Answer: True


Question 8.
There are 23 pairs of chromosomes in the nuclei of human cell.

Answer

Answer: True


Question 9.
Menstruation stops in men permanently around the age of 45 to 50 years.

Answer

Answer: False


Question 10.
The estrogen hormone develops deeper voice in males at puberty.

Answer

Answer: False


Question 11.
The sex of an unborn child is determined after a foetus is formed.

Answer

Answer: False


Question 12.
Initially girls grow faster than boys.

Answer

Answer: True


Question 13.
Thyroxine hormone is released by thyroid gland.

Answer

Answer: True


Question 14.
Diabetes is caused due to the deficiency of adrenaline hormone.

Answer

Answer: False


Question 15.
Menstrual cycle in women is controlled by enzyme.

Answer

Answer: False


Question 16.
Growth hormones are secreted by pituitary glands.

Answer

Answer: True


Question 17.
Metamorphosis in insects are controlled by growth hormone.

Answer

Answer: False


Question 18.
Menstruation occurs once in about 28 to 30 days.

Answer

Answer: True


Question 19.
There are 3 sex chromosomes present in the nuclei of human being.

Answer

Answer: False


Question 20.
A male has two X chromosomes.

Answer

Answer: False


Question 21.
The gametes have only one set of chromosomes.

Answer

Answer: True


Question 22.
The unfertilised egg has two X chromosomes.

Answer

Answer: False


Question 23.
At puberty, the voice box or the larynx begins to grow.

Answer

Answer: True


Question 24.
When the zygote has one X and one Y chromosome, a male child is developed.

Answer

Answer: True


Question 25.
Menopause is the stage when menstruation starts.

Answer

Answer: False


IV. Match the following

Column I Column II
1. Growth hormones (a) Voice box
2. Pituitary gland (b) Thyroxine
3. XX chromosomes (c) Male child
4. Adrenal gland (d) Male hormone
5. Thyroid gland (e) Adrenaline
6. XY chromosomes (f) Female child
7. Pancreas (g) Stoppage of menstruation
8. Testosterone (h) Insulin
9. Menopause (i) Master gland
10. Adam’s apple (j) Pituitary gland
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Growth hormones (j) Pituitary gland
2. Pituitary gland (i) Master gland
3. XX chromosomes (f) Female child
4. Adrenal gland (e) Adrenaline
5. Thyroid gland (b) Thyroxine
6. XY chromosomes (c) Male child
7. Pancreas (h) Insulin
8. Testosterone (d) Male hormone
9. Menopause (g) Stoppage of menstruation
10. Adam’s apple (a) Voice box

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 8 Science Reaching the Age of Adolescence MCQs Multiple Choice Questions with Answers, do leave us your queries and we will look into it and add it accordingly.


Leave a Comment